Ken je plastics!

Ken je plastics!

Ken je plastics!

Plastic is overal om ons heen en kan je niet meer uit ons leven denken. Ons voedsel zit verpakt in plastic, veel speelgoed voor kinderen is gemaakt van plastic, onze schoonmaakproducten zitten verpakt in plastic flessen en zelfs medisch wordt plastic veel toegepast. Zo kunnen we nog wel even doorgaan… Ontzettend veel spullen zijn gemaakt van plastic, maar is al dit plastic wel her te gebruiken? Gelukkig nemen steeds meer fabrikanten hun verantwoordelijkheid en delen de informatie hoe hun producten het beste te scheiden zijn. Dit om te streven naar een volledig circulaire economie.
Normale PET fles VS Oasus waterfles

Wat is plastic?

Wat is nu eigenlijk plastic precies? Plastics zijn eigenlijk chemische verbindingen die ontstaan zijn door onnatuurlijke scheikundige processen. Kunststof is opgebouwd uit zeer omvangrijke moleculen. Kunststof wordt gemaakt van koolwaterstoffen afkomstig uit aardolie. De aardolie wordt eerst “gekraakt”. De aardolie wordt bij dit proces verhit in de zogeheten kraak ruimte. De grote molecuulketens worden gebroken in kleine ketens. Dit gebeurt doordat de verbinding tussen de koolstofatomen worden verbroken. Een katalysator versnelt het kraken. De stoffen propeen en etheen ontstaan tijdens het kraken. Door deze stoffen te polymeriseren ontstaat de basis voor kunststof.

Tegenwoordig wordt plastic ook uit hernieuwbare grondstoffen gemaakt. Naast aardolie heb je ook duurzamere alternatieven zoals hernieuwbare massa, denk dan aan maïs, suikerriet, tarwe of eetbare oliën. Daarover later meer.

Nu eerst een klein geschiedenislesje: rond 1908 werd het eerste kunststof uitgevonden, dit was bakeliet. Dit is het eerste synthetische plastic, gemaakt van kunsthars op basis van formaldehyde en fenol. Bakeliet werd o.a. Gebruikt in de elektrotechniek, maar werd bijvoorbeeld ook gebruikt bij het maken van de ouderwetse zwarte telefoons met draaischijf en losse hoorn. Ongeveer 17 jaar later, rond 1925, werd er ontdekt dat ook van aardolie plastic gemaakt kan worden. Toch begon de massaproductie van plastic pas tot stand te komen na de Tweede Wereldoorlog.

 

7 verschillende soorten plastic en hoe herken je ze?

Plastics zijn moleculen opgebouwd uit kleinere moleculen, ook wel polymeren genoemd. Er zijn zeven hoofdsoorten plastic, waarvan de eigenschappen onder andere afhankelijk zijn van de polymeerlengte.

In de afbeelding hieronder staan de zeven soorten plastics uitgelicht:

Soorten plastic
Het is erg belangrijk om de verschillende soorten plastic goed te scheiden. Met de codes op bovenstaande afbeelding, die onder het plastic product staan, kom je al een heel eind in de goede richting. In theorie kunnen alle soorten plastic gerecycled worden, maar in de praktijk gebeurt dit eigenlijk alleen met PET, HDPE, LDPE en PP, deze komen namelijk in verreweg de grootste hoeveelheden voor en zijn veilig om gerecycled te worden. Er komen geen schadelijk dampen vrij bij het omsmelten van deze plastic soorten.
Als afval te veel vervuild is, denk aan etensresten in een plastic bakje of verfresten in een plastic tube, dan kan het niet hergebruikt worden en dan wordt het plastic alsnog verbrandt. Je kan in deze gevallen het dan beter bij het restafval gooien.

 

De Oasus waterfles en biobased HDPE

Maar waarvan is dan de Oasus waterfles gemaakt? De Oasus is gemaakt van biobased HDPE, door gebruik te maken van biobased grondstof wordt een significante reductie van CO2 uitstoot gerealiseerd in vergelijking tot standaard fossiele grondstof.
Naast dat er minder uitstoot is bij de productie kan de waterfles, omdat het gemaakt is uit monomateriaal is, volledig gerecycled worden. De Oasus waterfles is natuurlijk bedoeld voor langdurig gebruik, maar mocht de fles weggegooid worden (hopelijk wel pas na een aantal jaar), dan kan de fles gewoon bij het plastic afval gegooid worden. Alle losse onderdelen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal, waardoor de losse onderdelen niet los van elkaar gehaald hoeven worden. Bij het recycle proces worden de verschillende soorten plastics gesorteerd. Bij de Oasus zijn hierdoor geen extra handelingen nodig en zijn we er zeker van dat het plastic wordt omgesmolten tot een nieuw product en niet in de verbrandingsoven gaat.

 

Soms worden biobased plastics en bioplastics nog door elkaar gehaald en denken mensen dat biobased plastic bij het GFT gegooid kan worden. Dit is niet juist! Zowel biobased plastics als Bioplastics mogen niet in de GFT bak of op de composthoop. Biobased plastics zijn voor een deel ontwikkeld uit hernieuwbare biomassa zoals maïs, tarwe, suikerriet of eetbare oliën, maar is niet biologisch afbreekbaar. De term “Bioplastics” verwijst daarentegen naar zowel biobased plastics als naar biologisch afbreekbare plastics en kán uit olie-gebaseerde kunststof bestaan die dan wel 100% biologisch afbreekbaar zijn. Let wel op, deze biologische afbreekbare plastics breken zichzelf niet af in de natuur, hier zijn namelijk industriële composteermachines voor nodig met een specifieke hitte en vochtigheid. En zelfs dan komt het soms voor dat het plastic niet volledig afgebroken is.

Help jij ook mee met het goed scheiden van je plastic afval? Samen gaan we voor een schonere wereld!

Recente cases

Eurobottle | Logo
Menu