Een stap dichterbij een circulaire sportindustrie

Een stap dichterbij een circulaire sportindustrie

Een stap dichterbij een circulaire sportindustrie

Wij produceren al ruim 30 jaar bidons voor de sportindustrie en we blijven continu stappen zetten om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Dit begint natuurlijk al bij de grondstof, hiervoor kiezen wij biobased plastic, gemaakt van een restproduct van suikerriet. Ook zorgen wij voor de beste kwaliteit van de bidon, waardoor deze extra lang meegaat. Maar uiteindelijk komt er toch een moment dat een bidon volledig gebruikt is, we verliezen ze of ze worden tijdens een sportevenement aan de kant gegooid. En wat dan?

In augustus 2022 vroegen wij ons samen met CIRCULR., SAAR en Milieu Service Nederland af of we de sportwereld niet circulairder konden maken. Samen besloten we een pilot te starten met als doel aan te tonen dat het minimaal mogelijk moet zijn om afgedankte sportattributen, waaronder ook bidons, te redden uit het restafval en te voorkomen dat deze kostbare grondstoffen verloren gaan. Wetgeving over voedselveiligheid verhindert op dit moment nog dat je een nieuwe bidon van een oude mag maken. Maar wij gaan bewijzen dat de circulaire bidon de toekomst is door ze daadwerkelijk te gaan produceren.

Inzameling van de bidons

Samen met CIRCULR., SAAR. en Milieu Service Nederland zijn wij 2 maanden lang op zoek gegaan naar gebruikte bidons. Via onder andere sportverenigingen, social media campagnes en ons eigen netwerk hebben we samen bijna 3.000 gebruikte bidons ingezameld. Dit aantal moest ook gehaald worden om voldoende materiaal te krijgen voor een serieuze test.

Één van de partijen die onze inzamelactie fanatiek heeft opgepakt is Samen Circulair. Zij hebben lokale voetbalteams aangemoedigd te helpen met inzamelen. Begin 2023 hebben zij de bidons aan Eurobottle persoonlijk overhandigd. Omdat Samen Circulair samen met het meidenvoetbalteam de meeste bidons heeft ingezameld, wonnen zij 200 gerecyclede pionnen, beschikbaar gesteld door CIRCULR.. Bekijk de video hier.

Vermaling van de verzamelde producten

Alle verzamelde bidons zijn samengebracht bij ons in het magazijn. Hier hebben we eerst alle doppen verwijderd en vervolgens de producten gesorteerd op kunststof type. Om een zo goed mogelijke kwaliteit te garanderen is het belangrijk om de materiaalsoorten nauwkeurig te scheiden. Maar uit ervaring weten wij dat perfect sorteren niet mogelijk is. Om hier rekening mee te houden hebben wij bewust een enkele bidon met dop en een enkele bidon van een andere materiaalsoort in het maalproces mee laten lopen, om te zien wat het effect daarvan is.

We wilden een zo extreem mogelijke test doen, dus we besloten de gebruikte bidons enkel leeg te gooien en niet om te spoelen. Bidons worden normaal gesproken altijd bedrukt met het logo van een merk of sponsor. Deze inkt is niet zomaar te verwijderen van de fles en de flessen zijn dan ook met bedrukking de maalmolen ingegaan. Het resultaat is een bonte mix aan kleuren gemalen kunststof.

Dit leverde in totaal bijna 200 kg aan gerecycled materiaal op.

Bidon PE - Testplaat SAAR.
Bidon - Medaille - SAAR Eurobottle
Bidon PE - Tweede testplaat SAAR.

Hergebruik van het kunststof

Na het vermalen van het kunststof is het tijd om te kijken of we dit daadwerkelijk kunnen hergebruiken voor het maken van een nieuwe bidon. Het maalgoed is relatief fijn, waardoor het zo in de flessen blaasmachine verwerkt kan worden.

Het resultaat? De flessen zien er top uit! Op een enkele na. We zien direct het effect van vreemde kunststoffen in de fles. De vreemde materialen veroorzaken gaten in de fles. Dat wil je niet! De meeste flessen zijn gelukkig goed, het werkt!

Van bidon naar bidon…

Het maken van flessen met gerecyclede grondstof mag, zoals hierboven al gezegd, helaas nog niet als deze bedoeld is voor gebruik met levensmiddelen. Dat is enkel nog weggelegd voor eenmalige PET-flesjes uit het bekende statiegeldsysteem. Onze bidons worden gemaakt van LDPE, waardoor ze juist de fijne, bekende en hoogwaardige eigenschappen krijgen.

Toch willen wij graag deze bidons laten zien, om aan te tonen dat het technisch heel goed mogelijk is om een goede bidon van een oude bidon te maken. Om de huidige beperking goed te laten zien hebben wij ze bedrukt met een duidelijke boodschap: Don’t use me – Show me. Doelend op dat deze flessen enkel als showmodel te gebruiken zijn en niet om uit te drinken. De pilot is geslaagd! Het is gelukt om een functioneel goede bidon te maken van oude bidons. Dit is een goede basis om met de regelgevers in gesprek te gaan, want van bidon naar bidon zien wij als de toekomst!

Maar hoe verder?

Wij gaan op grotere schaal deze pilot herhalen. Met de resultaten gaan wij door externe laboratoria laten aantonen dat de producten veilig zijn om te gebruiken. Wij zullen de regelgevers gaan uitdagen om met ons in gesprek te gaan. Er is wetgeving in de maak die gaat voorschrijven dat gerecyclede materialen ingezet moeten gaan worden. Deze regelgevers zullen dan ook moeten faciliteren dat dit materiaal ook daadwerkelijk gebruikt mag gaan worden. Wij gaan ze daarbij een handje helpen!

Tot die tijd gaan wij de samenwerking met CIRCULR. en SAAR intensiveren, om te garanderen dat gebruikte bidons niet verloren gaan bij het restafval. CIRCULR. en SAAR transformeren gerecyclede bidons in bijvoorbeeld hoogwaardige sportaccessoires en medailles. Hierdoor verlengen we de levensduur van het materiaal en wordt verspilling tegengegaan. Op deze manier geven we onze bidons een tweede leven en verminderen we de impact op het milieu.

Recente cases

Eurobottle | Logo
Menu