Van matrijs tot waterfles

Van matrijs tot waterfles

Van matrijs tot waterfles

Het bedenken van een nieuwe fles is één maar om de technische kant ervan uit te werken is nog wel een hele reis. Bij onze nieuwe duurzame waterfles Oasus stond, Peter Sanders, hoofd van de afdeling R&D, aan het roer en neemt ons mee in deze reis.

Het start met een idee!

Alles begint met een idee en indien dit een mooi idee is en er voldoende draagvlak is wordt er gestart met het visueel maken van het idee. Het idee wordt dan uitgetekend de technische afdeling. Wanneer de schets er is gaat het projectteam sparren over de uitwerking en worden alle aspecten van de fles besproken. Zo wordt er gekeken naar het uiterlijk van de fles maar ook naar de gemakken van de fles. Waarom zou een consument deze fles willen gebruiken. Wat maakt deze fles tot een musthave item. Als het hele projectteam achter de schets staat wordt er gestart met het maken van een 3D model. Hiermee is er een goed beeld van de fles en kunnen alle perspectieven bekeken worden. Materiaal keus, afmetingen van de fles alsmede de fysieke aanraking van het product.

Het 3D model is goedgekeurd en er kan doorgegaan worden met de volgende stap. Welke matrijsmaker geven wij de opdracht om de nieuwe matrijs te maken. Bij de Oasus waterfles ging dit gelijk om niet een matrijs maar vier matrijzen. Dit omdat de waterfles uit vier delen bestaat, de fles, de afsluitdop, de drinkdop en het bandje. Als alle matrijzen gemaakt zijn en afgesteld op elkaar – wat vaak een behoorlijke klus is – worden de eerste proefsamples gemaakt om zo de matrijs te kunnen testen. Als deze zijn goedgekeurd worden de matrijzen vrijgegeven en komen de matrijzen naar onze locatie

De matrijs

Tijdens het proces waarin de matrijzen ontwikkeld worden, zijn er allerlei testen gedaan. Van migratietesten tot en met het testen of de waterfles voedselveiligheid is en alles er tussen. Doordat elke kleur een andere samenstelling heeft reageert elke kleur waterfles anders op bijvoorbeeld warmte (denk hierbij aan een vaatwasser). Hierdoor kan er per kleur een andere krimp ontstaan en dit wordt vooraf altijd grondig geïnspecteerd zodat uiteindelijk elke kleur fles hetzelfde is.

Wanneer de matrijzen zijn aangekomen op de eindbestemming, wordt het laatste proces in werking gesteld. Het afstellen van de machine. Dit is een nauwkeurige taak. Zeker de eerste keer dat de matrijs op de machine komt moet alles gecontroleerd worden en worden er diverse testen gedaan om een perfect product te produceren.

En… als dan alles samen is gekomen en juist is afgesteld kan de eerste productie plaatsvinden. Nu is er een perfect product ontstaan waar we trots op zijn en die de wijde wereld in kan.

Het leukste van dit alles is werken aan een nieuw product, wat je in de toekomst overal tegen gaat komen. Extra mooi is dat het product een milieuvriendelijk alternatief is voor een bestaand product, aldus Peter.

 

Peter Sanders op de werkvloer bij Eurobottle Flestic

Recente cases