UNICEF ‘Plastic Bricks’

Als UNICEF Business Buddie ondersteunt Eurobottle UNICEF door 1% van elke verkoop van een Oasus waterfles te doneren, wat bijdraagt aan het duurzame Plastic Bricks-project in Ivoorkust, waar plasticafval wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

UNICEF ‘Plastic Bricks’

Team Eurobottle

1 Oasus waterfles = 1% aan Unicef Plastic Bricks

Een bouwsteen voor de toekomst

Eurobottle zet zich in voor een betere toekomst door UNICEF te ondersteunen. Bij elke verkoop van een Oasus waterfles doneert Eurobottle 1% van de opbrengst, wat bijdraagt aan het project van UNICEF waarin plastic afval wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust, waardoor vrouwen worden gesteund en kinderen toegang krijgen tot onderwijs.

Bekijk de resultaten uit 2023

Plastic Bricks in Ivoorkust

Plastic Bricks is een duurzaam project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust. Het West-Afrikaanse land heeft een enorm afval probleem. Slechts vijf procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan er in Ivoorkust 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. De fabriek van UNICEF koopt het plastic afval direct in bij de vrouwen en verwerkt het tot bouwstenen. Middels samenwerkingen met partners en duurzame oplossingen biedt UNICEF vrouwen en jongeren in Ivoorkust hoop voor de toekomst. UNICEF traint moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen.

 

UNICEF Eurobottle Business Buddies
UNICEF Plastic Bricks classroom

Sustainable Development Goals

Als Business Buddie van UNICEF dragen wij bij aan de 3 verschillende SDG’s . Met het Plastic Bricks project zijn dit Goal 4: Quality Education; Goal 8: Decent Work and Economic Growth; Goal 10: Reduced Inequalities 

SDG - Doel 8 - Eurobottle
UNICEF Plastic Bricks builder
UNICEF Plastic Bricks Building

1 Oasus waterfles = 1% aan Unicef Plastic Bricks

Het probleem

Slechts vijf procent van de enorme hoeveelheid plastic afval in Ivoorkust wordt hergebruikt vooral door vrouwen en jongeren uit de armste gemeenschappen. Zij verzamelen het afval en verkopen het op de zwarte markt. Vrouwen worden onderbetaald en hun eigen gemeenschap behandelt hen als buitenbeentjes. Daarbij kunnen zij het zich niet veroorloven om hun kinderen naar school te sturen. Onder meer om die reden gaan twee miljoen kinderen in Ivoorkust niet naar school. Het afvalprobleem is vooral aanwezig in de armste gemeenschappen. Het opgeslagen plastic afval vervuilt het grondwater. Door de vervuiling blokkeert de waterafvoer. Hierdoor ontstaat een broedplaats voor muggen, bacteriën en parasieten die bijvoorbeeld malaria, diarree en cholera veroorzaken.

Wat doet UNICEF

UNICEF traint (jonge) moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Hierdoor leren ze een eerlijke prijs te vragen voor het recyclen van plastic en dit te doen bij een directe afnemer. Momenteel ontvangen zij 20 procent van de marktprijs via tussenpersonen op de zwarte markt. In een eerlijke situatie zouden zij 80 tot 90 procent van de marktprijs ontvangen van een directe afnemer. Eind 2019 heeft UNICEF een recyclingfabriek geopend in Youpougon. Hier kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Door het afval direct op te kopen, hoeft het niet meer in gemeenschappen te worden opgeslagen. Zo creëert UNICEF een schonere leefomgeving en voorkomen we dodelijke ziektes voor kinderen.

Ontdek alles over UNICEF Business Buddies

Zó snel gaat de bouw van een Plastic Bricks-school

In deze timelapse zie je hoe ze in Ivoorkust razendsnel een school bouwen, gemaakt van bouwstenen van gerecycled plastic afval. Een win-win-winsituatie: voor kinderen, de lokale gemeenschap en het milieu.

Eurobottle | Logo
Menu