Onze samenwerking met SAAR.

Onze samenwerking met SAAR.

Onze samenwerking met SAAR.

SAAR. wil duurzaamheid op de agenda zetten in de sportsector door afgedankte sportmaterialen te verwerken tot circulaire sportproducten. Als we kijken naar materiaalgebruik in de sport is het vooral gericht op prestatie. Niet elk product dient echter een olympische prestatie. De tijd is daarom rijp om circulair materiaalgebruik te integreren in de sport. SAAR. gelooft dat sporten, op elk niveau, gepaard kan gaan met een duurzaam gebruik van materialen. Vanuit de gedachtegang dat afgedankte sportmaterialen van nu kunnen dienen als grondstof voor sportmaterialen van morgen, zamelt SAAR. bidons in. Het initiatief is in 2022 gestart met het inzamelen van sportbidons en drinkflessen. Bidons uit overstock na sponsorwissel, bij gevonden voorwerpen van sportketens of die bij jou staan weg te stoffen in het keukenkastje kunnen dienen als grondstof voor nieuwe sport artikelen. SAAR heeft een keten opgezet van inzameling, sortering en verwerken van bidons. Het verwerkte plastic uit de bidons worden gebruikt om o.a. sport medailles en interieur producten voor sportlocaties van te maken. 100% van oude bidons. Eurobottle en SAAR werken samen om te onderzoeken technische, juridisch en economisch onderzoeken haalbaar is om op termijn nieuwe bidons van oude bidons te maken. Daarnaast helpt Eurobottle het initiatief bij het vermalen van ingezamelde bidons tot granulaat. Hangt jouw bidon straks om de nek van je sportheld? Of heb jij straks misschien wel een spatbord renfiets, gemaakt van de bidons van jouw favoriete wielerploeg? SAAR maakt circulaire sport mogelijk.

Initiatiefnemers en achtergrond

SAAR. is een initiatief van Marianne Vollebergh en Joris Petterson. Twee jonge duurzame ondernemers die de handen ineens sloegen om een verandering op gang te brengen in de sport. Ontwerper Petterson en business developer Vollebergh vonden elkaar naar aanleiding van een challenge van Sportinnovator voor circulaire sportmaterialen. Met een ruim portfolio aan projecten waarin circulariteit centraal werden ze getriggerd door de uitdaging in de sportsector die, als het aankomt op circulariteit en duurzaamheid, nog veel terrein te winnen had. Samen werkte ze het project SAAR. concept uit en startte in september 2022 met ondersteuning van Sportinnovator met de implementatie van het plan. Één jaar later is er een eerste keten tot stand gekomen en worden bidons uit meerdere hoeken van het land actief ingezameld en verwerkt. Oktober 2023 werd de eerste podium medaille gemaakt van oude bidons om de nek gehangen van een sporter.

Medailles

Een sportprestatie om te vieren, verdient een medaille om trots op te zijn. Het eerste product gemaakt uit oude drinkflessen waarmee SAAR. naar buiten komt is de podium medaille. Een prijs met een verhaal. De afgedankte bidons die SAAR. inzamelt via sportlocaties of teams worden verwerkt tot plaatmateriaal waaruit we medailles vervaardigen. De cijfer uitsnede vertaald de podium plek van de winnaar, op de rand verteld belettering over o.a. de categorie, de datum, het evenement en/of de organisatie. Door de oude bidon te verwerken tot medaille krijg het plastic meer waarde dan in zijn originele vorm. Het wordt een trofee om trots te dragen, een herinnering om te koesteren. Met de circulaire medailles sluiten we de kringloop op een manier waarbij zowel de sportprestatie als het duurzaam gebruik van materialen in het zonnetje wordt gezet!

Bidon PE - Testplaat SAAR.
Bidon - Medaille - SAAR Eurobottle
Bidon PE - Tweede testplaat SAAR.

Recente cases

Eurobottle | Logo
Menu