Van recycling naar upcycling

Van recycling naar upcycling

Van recycling naar upcycling

Van recycling naar upcycling, een vrijwel nieuwe term die je steeds meer voorbij hoort komen in de productieketen. Althans recycling is iets wat al langere tijd een prominente rol speelt. Als een afvalproduct opnieuw tot een grondstof wordt verwerkt waarna er een nieuw product ontstaat is dit recycling. Bij upcycling is de gerecyclede grondstof inzetbaar voor minimaal dezelfde toepassing als de oorspronkelijke toepassing.

Afgelopen week mocht onze Managing director Nico van Lith, bij een interne talkshow aan tafel aanschuiven en meepraten over de ecologische transformatie, van verbruik naar hergebruik. Een mooi initiatief om kennis te delen en tegelijkertijd te leren van anderen.

Met de komst van onze nieuwe Oasus waterfles hebben wij geprobeerd na te denken over alle facetten. Hierbij kijken wij niet alleen naar het nog duurzamer produceren van de producten door ze minder zwaar te maken, maar vooral ook naar de fase ná het langdurig hergebruik, namelijk het recyclingproces en het maken van een volledig circulair product.

Nico lichte hierbij specifiek de zwarte Oasus waterfles uit. Deze kleur heeft bij ons de naam “Inclusiv Black” gekregen. De reden hiervoor is dat zwart plastic in het recyclingproces meestal niet wordt uitgesorteerd, maar verbrand. Dat komt omdat de sorteerinstallatie de zwarte plastic producten vaak niet detecteert. Voor het sorteren wordt gebruik gemaakt van infrarood en omdat het zwart al het infrarood licht absorbeert, wordt het type kunststof niet herkend. Het gevolg is dat het product in de reststroom terecht komt en dus wordt verbrand.

De kleurstof voor onze Inclusiv black Oasus waterfles is daarom niet zwart maar heel donker groen. Zo donkergroen dat deze voor het oog zwart lijkt. Hierdoor is onze Oasus waterfles wel detecteerbaar door de sorteerinstallatie en dragen wij bij aan een betere recyclebaarheid van onze producten.

Door de aanschaf van onze Oasus waterfles koop je niet alleen een super mooie duurzame waterfles, maar lever je ook nog eens een concrete bijdrage aan een betere wereld en milieu.

Recente cases